ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

EcoContact susţine colaborarea internațională pentru educația în managementul resurselor naturale

14:38 | 25.09.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 25 sep. /MOLDPRES/. „Dezvoltarea forței de muncă în domeniul managementului resurselor naturale – oportunități, provocări și bune practici” este genericul unui atelier de lucru, desfăşurat în perioada 23 – 25 septembrie 2024 la Chișinău, cu susţinerea Asociaţiei obşteşti EcoContact, transmite MOLDPRES.

În decursul a trei zile, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior și profesional tehnic, implicați în elaborarea și implementarea programelor de studiu în acest domeniu, alături de reprezentanți ai autorităților centrale din domeniul educației și protecției mediului, au avut ocazia să se familiarizeze cu modele educaționale din SUA, precum și cu impactul acestora asupra sectorului silvic.

Participanţii au prezentat diverse modalități prin care agențiile pentru resurse naturale, sectorul privat, organizațiile non-guvernamentale și universitățile colaborează pentru gestionarea resurselor naturale, precum și procesele prin care instituțiile de învățământ superior creează și implementează programe de studii dedicate acestui sector.

„În cadrul prezentărilor și discuțiilor, au fost abordate fundamentele managementului resurselor naturale în raport cu ariile protejate și actorii implicați. Specialiștii de la U.S. Forest Service, Keith Bosak, profesor la Universitatea Montana, și Jonathan Dorman, expert în managementul activităților de recreere din cadrul Bitterroot National Forest, SUA, au oferit exemple de programe educaționale din SUA, incluzând oportunități practice pentru studenți și cadre didactice. De asemenea, au fost organizate discuții și activități de grup pentru îmbunătățirea competențelor profesionale, axându-se pe soluții pentru gestionarea și dezvoltarea resurselor umane într-un mediu în continuă schimbare, precum și pe elaborarea hărților situaționale și a planurilor de acțiune”, explică EcoContact.

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului „Programe de studii în domeniul Silvicultură și Managementul Resurselor Naturale în învățământul superior”, implementat de AO EcoContact și finanțat de către USDA Forest Service International Programs. Scopul proiectului este de a contribui la consolidarea forței de muncă în domeniul managementului resurselor naturale.

Atelierele de lucru au fost precedate de o evaluare a situației în Republica Moldova privind programele de studii existente la etapa actuală în instituțiile de învățământ care oferă specialitatea Silvicultură și grădini publice. 

img24007618

img24007618

img24007618

img24007618

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!