ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președinta Maia Sandu în discuții cu agricultorii: „E nevoie să identificăm un instrument clar prin care să protejăm fermierii de penalitățile exagerate și silite”

14:11 | 25.09.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 25 sep. /MOLDPRES/. Soluții miraculoase și ușoare pentru o problemă de lungă durată în sectorul agricol nu există. Totuși, e nevoie să identificăm un instrument clar prin care să protejăm fermierii de penalitățile exagerate și silite. Declarațiile au fost făcute de președinta Maia Sandu în urma discuției cu reprezentanții mai multor asociații de producători de cereale din diferite regiuni ale țării, dar și cu reprezentanții unor furnizori de inputuri pentru sectorul agricol, transmite MOLDPRES.

Potrivit șefei statului, părțile au constatat că problemele din sectorul cerealier sunt complicate și că această situație dificilă se repetă an de an, mai ales din cauza tendinței accentuate de secetă și arșiță.

„Guvernul și Parlamentul au elaborat în ritm accelerat o lege, adoptată cu vot unanim în legislativ, care să permită fermierilor reeșalonarea creditelor, dar mai ales să oprească procesul de executare timp de șase luni. Opiniile prezentate azi de fermieri și furnizorii de inputuri cu privire la această lege sunt împărțite - unii cer suspendarea ei și analiza individuală a fiecărui caz în parte, alții cer modificarea prevederilor din lege. Am ascultat precizările fermierilor și am încercat să găsim împreună soluții, pornind de la realitatea existentă. Soluții miraculoase și ușoare pentru o problemă de lungă durată în sectorul agricol nu există”, a spus Maia Sandu.

Oficialul a subliniat că în urma dialogului au fost convenite mai multe măsuri pentru soluționarea problemelor din sector.

„Am văzut deschidere din partea participanților pentru extinderea perioadei de achitare a datoriilor. E nevoie să identificăm un instrument clar prin care să protejăm fermierii de penalitățile exagerate și silite. Totodată, voi discuta cu Parlamentul și Guvernul pentru a deschide o comunicare nouă cu fermierii ca, prin dialog, să se identifice soluții de comun acord, ținând cont de solicitările sectorului cerealier, ale furnizorilor de inputuri, dar și de capacitățile bugetare ale statului. De asemenea, voi îndemna ministerul să transparentizeze subvențiile acordate prin publicarea unei liste complete a tuturor celor care au beneficiat de subvenții din partea statului”, a remarcat Maia Sandu.

Președinta a mai subliniat că schimbarea climei este inevitabilă și că este nevoie de transformări substanțiale în sectorul agricol pe termen lung, ca să nu existe aceeași problemă an de an.

„Sunt convinsă că asemenea discuții, dar și punerea în practică a unor soluții viabile se pot face doar prin dialog. Pentru că ne dorim ca agricultura moldovenească să prospere și ajutorul statului să ajute anume în acest sens. Am un respect imens față de toți oamenii care muncesc în țara noastră și vreau ca toți cei care lucrează onest să aibă profit, să poată plăti cotașii, să poată achita salariile și impozitele și să facă produse cu valoare adăugată înaltă”, a menționat Maia Sandu.

Mai mulți fermieri au protestat săptămâna trecută la Președinție, fiind nemulțumiți de situația din sector. În fața protestatarilor a ieșit șeful Cabinetului președintei Republicii Moldova, Adrian Băluțel, care i-a invitat pe agricultori la discuții cu șefa statului, Maia Sandu. Întrevederea a fost stabilită pentru astăzi.

Parlamentul a aprobat săptămâna trecută proiectul legii speciale, destinată sprijinirii fermierilor afectați de seceta severă din anul 2024. Conform acestei legi, fermierii vor beneficia de prelungirea sau renegocierea obligațiilor de plată pentru datoriile acumulate, inclusiv ratele de capital, dobânzile și penalitățile.

 

img24007621

img24007621

img24007621

img24007621

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!