ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șase comunități din raionul Nisporeni vor beneficia de un grant din partea SUA pentru echipamente de gestionare a deșeurilor

11:20 | 26.09.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 26 sep. /MOLDPRES/. Primăriile din raionul Nisporeni - Ciorești, Vărzărești, Ciutești, Vânători și Seliște au semnat miercuri un contract de grant oferit de Guvernul Statelor Unite prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Moldova și Programul Comunitatea Mea, implementat de IREX. Contractul vizează îmbunătățirea serviciilor de gestionare a deșeurilor printr-un proiect de cooperare intercomunitară încheiat între cele șase localități, transmite MOLDPRES.

În prezent, serviciul de gestionare a deșeurilor solide din orașul Nisporeni și localitățile învecinate se confruntă cu dificultăți majore, cauzate de capacitatea redusă a operatorului local și lipsa infrastructurii adecvate de colectare. „Prin acest proiect, cu o valoare totală de peste 13 milioane de lei (650 mii de euro), vor fi achiziționate trei autospeciale, 66 de containere, 4000 de pubele și cinci coase motorizate. De asemenea, va fi construit un garaj pentru echipamente și 22 de platforme pentru containerele de deșeuri”, explică USAID.

Se estimează că la finalizarea proiectului peste 17.000 de locuitori și instituții publice din cele șase comunități vor beneficia de un sistem modernizat de colectare, transport și evacuare a deșeurilor, care va încuraja inclusiv colectarea separată. De asemenea, proiectul va avea „un impact semnificativ asupra mediului, îmbunătățind sănătatea și siguranța locuitorilor”, conform sursei citate.

Această inițiativă face parte dintr-un proiect major, coordonat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), pentru implementarea unui sistem integrat de gestionare a deșeurilor solide în Zona de Management al Deșeurilor (ZMD-5), care cuprinde raioanele Nisporeni, Călărași și Ungheni. Pe parcursul a 20 de ani, acest proiect va asigura construirea de noi stații regionale pentru gestionarea și transferul deșeurilor, precum și lichidarea a aproximativ 100 de gunoiști neautorizate.

Prin grantul și asistența tehnică acordate, USAID va sprijini implementarea acestui plan de lungă durată, prin investiții în infrastructură și echipamente, precum și prin susținerea operatorului regional nou-creat, responsabil de gestionarea integrată a deșeurilor. Acest suport va facilita dezvoltarea unui sistem durabil de management al deșeurilor în Republica Moldova, aducând beneficii pe termen lung atât comunităților locale, cât și mediului înconjurător, explică USAID.

 

 

img24007644

img24007644

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!