ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele României, la tribuna ONU: „România va sprijini consolidarea rezilienţei Republicii Moldova”

14:14 | 26.09.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 26 sep. /MOLDPRES/. România își va continua sprijinul necondiționat pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de Președintele României, Klaus Iohannis, în discursul susținut la cea de-a 79-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU), comunică MOLDPRES.

Liderul de la Cotroceni a menționat că „România susține ordinea internațională”. El s-a referit și la faptul că „insecuritatea persistă în mai multe regiuni ale lumii”, menționând că „sunt necesare soluții pentru a restabili pacea și a proteja dreptul internațional”.

Ne-am adunat cu toții aici, liderii lumii, cu responsabilitatea unei viziuni globale mai bune și cu voința de a o transpune în realitate. Oricât de nesigură este lumea astăzi, răspunsul la problemele noastre va consta întotdeauna în mai multă cooperare și mai multă solidaritate. România va susține întotdeauna ordinea mondială internațională, cu ONU în centrul ei. Dacă vrem să găsim soluții, trebuie să avem o viziune mai responsabilă asupra lumii. Să-i înțelegem provocările”, a spus Iohannis.

Priviți consecințele globale teribile ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Acest război a declanșat cea mai mare criză de securitate din istoria recentă a Europei, încălcând dreptul internațional și având implicații mult dincolo de Europa. În acest context, România a acordat un sprijin puternic și multidimensional Ucrainei și poporului său și ne-am angajat să îl menținem atât timp cât va fi nevoie. În același timp, România își va continua sprijinul necondiționat pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova, a doua cea mai afectată țară de acest război”, a adăugat șeful statului român.

El a subliniat că „securitatea noastră nu este regională, ci globală” şi că „acest război brutal a afectat deja națiuni și oameni din întreaga lume”.

Oficialul a evidențiat rolul crucial în facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina jucat de România prin porturile sale de pe Dunăre și de la Marea Neagră. „Un conflict pe termen lung este inacceptabil și trebuie să rămânem ferm pe poziție. Ucraina are nevoie de sprijinul hotărât al tuturor statelor membre ale ONU, determinate să respecte dreptul internațional și Carta ONU. România sprijină pe deplin Ințţiativa de Pace a Președintelui Zelenski. Este singura abordare care poate asigura o pace justă și durabilă și este în deplin acord cu Carta ONU și cu dreptul internațional”, a mai explicat Iohannis.

La New York se desfășoară, în perioada 24 - 30 septembrie, lucrările segmentului la nivel înalt al celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.

Organizația Națiunilor Unite (ONU) este cea mai importantă organizație internațională din lume. Fondată pe 24 octombrie 1945, după Al Doilea Război Mondial, are astăzi 193 de state membre.

 

img24007659

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!