ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Veaceslav Reabcinschi, şeful ARI: „Colaborarea transfrontalieră din zona Bugeacului în formatul R. Moldova-România-Ucraina poate fi un exemplu de urmat şi în alte regiuni”

15:16 | 26.09.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 26 sep. /MOLDPRES/.  Crearea Euroregiunii Bugeac este o iniţiativă unică pentru Republica Moldova, deoarece vine de la administraţia publică locală din Ucraina și implică şi primăriile din Republica Moldova. Scopul acestei colaborări este să mergem împreună pe calea integrării în Uniunea Europeană. Declaraţia a fost făcută pentru MOLDPRES de Veaceslav Reabcinschi, directorul general al Agenției Relații Interetnice, după un forum desfăşurat în Ucraina privind cooperarea transfrontalieră româno-moldo-ucraineană.  

"Faptul că iniţiativa Euroregiunii Bugeac s-a născut în zona propriu-zisă, precum şi faptul că ne leagă foarte multe valori comune şi tradiţii, însuşi faptul că avem mulţi moldoveni în sudul Basarabiei din Ucraina face să trecem mai uşor prin etapa de preaderare. Este un element foarte important şi puternic. Or, acest exemplu de colaborare transfrontalieră în acest format Moldova-România-Ucraina poate fi urmat şi în alte regiuni ale ţării noastre”, a estimat Veaceslav Reabcinschi,

Solicitat de MOLDPRES să se expună privind subiectul aderării ţării noastre la Uniunea Europeană, Reabcinschi a opinat că  „aderarea la UE oferă beneficii semnificative minorităților naționale din statele membre, care contribuie la protejarea și promovarea drepturilor lor, îmbunătățirea condițiilor de viață și asigurarea unei mai bune integrări sociale și economice. UE obligă respectarea unor standarde ridicate în ceea ce privește drepturile omului și protecția minorităților naționale. Prin aderarea la UE, statele membre se angajează să respecte Carta Drepturilor Fundamentale în Uniunea Europeană, care protejează drepturile minorităților etnice și culturale”.

„Minoritățile naționale pot beneficia de fonduri europene care sprijină dezvoltarea regională, incluziunea socială și combaterea sărăciei. UE încurajează respectul și promovarea diversității lingvistice, oferind minorităților etnice recunoașterea și vizibilitatea necesară. Minoritățile naționale au posibilitatea de a se implica mai activ în procesul decizional european prin reprezentanții lor la nivel național și european. Parlamentul European și Comisia Europeană oferă platforme pentru exprimarea preocupărilor și intereselor minorităților. UE încurajează dialogul intercultural și participarea minorităților naționale în inițiativele civice și politice, contribuind la o mai bună înțelegere și coeziune socială între diferitele comunități etnice”, a spus Reabcinschii.

Mai multe localităţi de frontieră din sud-estul Republicii Moldova și regiunea Odessa din Ucraina sunt determinate să contribuie la consolidarea relaţiilor transfrontaliere, prin crearea unei noi euroregiuni, denumită Bugeac. Aceasta va avea la temelie mai mulţi factori comuni - origini, cultură, limbă şi, mai recent, aspiraţii pentru o cale europeană. 

Cor. Lilia Grubîi

 

 

 

img24007660

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!