ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ziua Europeană a Limbilor, marcată la Chișinău. Cristian-Leon Țurcanu: „Prin limba română, Republica Moldova este deja parte a Europei”

15:31 | 26.09.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 sep. /MOLDPRES/. Ziua Europeană a Limbilor a fost lansată joi, 26 septembrie, în Republica Moldova printr-o suită de manifestări culturale în librării și muzee, menite să promoveze cunoașterea limbilor. „Prin limba română, Republica Moldova este deja parte a Europei”, a declarat ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, în cadrul deschiderii oficiale a Zilei Europene a Limbilor, informează MOLDPRES.

Prezent la evenimentul de lansare a Zilei Europene a Limbilor, ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu a subliniat faptul că România este parte din vastul program desfășurat în Republica Moldova. „Prin limba română, Republica Moldova este deja parte a Europei. Noi împărțim nu doar o limbă, tradiții ci o cultură întreagă, iar acest lucru se va dovedi în această toamnă prin amplele manifestări culturale comune. Ceea ce trebuie să înțelegem cu toții este că Europa este un spațiu al toleranței și diversității, iar acest lucru se poate observa prin cultură. Toți cei interesați sunt invitați să cunoască cât mai multe lucruri despre alte culturi europene, să cunoască ce ne unește pe toți în această mare familie europeană”, a declarat ambasadorul României.

În cadrul Zilei Europene a Limbilor, zece librării și instituții din Chișinău găzduiesc ateliere de cunoaștere a statelor membre ale Uniunii Europene, care participă aproximativ 300 de elevi. Elevii vor primi broșuri, cărți, dispozitive electronice de citit, cursuri gratuite de limbi străine, pe lângă posibilitatea de a-și dezvolta cultura generală și cunoașterea unor elemente lingvistice noi.

Ziua Europeană a Limbilor se desfășoară într-o perioadă bogată în evenimente și manifestări culturale organizate în parteneriat cu România, a relevat ministrul Culturii Sergiu Prodan. Ministrul a subliniat că limba este pilonul identității. 

„În Republica Moldova, în această toamnă, au loc evenimente de o concentrație deosebită pe metru pătrat și aceste toate evenimente sunt marcate de un cuvânt drag european. Pentru noi, ca și pentru orice altă societate, popor, limba este pilonul patrimoniului. Pentru noi, limba română, care este deja parte a limbilor europene sărbătorite astăzi, este pilonul identității noastre, patrimoniului, este patria noastră. Este important să învățăm cât mai multe limbi și mă bucur că azi este și lansarea festivalului FILIT de literatură și traduceri. Învățarea limbilor este un exercițiu pentru toate vârstele, este o siguranță a sănătății mintale. Cunoașterea limbilor înseamnă reziliența societăților și depunem tot efortul ca atât limba română în calitatea sa de pilon al identității noastre, cât și toate limbile europene, mondiale să fie asigurată posibilitatea de a le cunoaște”, a spus Sergiu Prodan.

Ziua Europeană a Limbilor are drept scop să aducă în atenția publicului marea varietate lingvistică din Europa, să promoveze patrimoniul cultural și diversitatea lingvistică, să încurajeze oamenii de orice vârstă să învețe limbi străine, precum și să promoveze profesiile legate de domeniul lingvistic, notează site-ul oficial al Uniunii Europene.

img24007661

img24007661

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!