Alți 45 de antreprenori au obținut granturi din partea Uniunii Europene și a Guvernului Republicii Moldova
11:06 | 05.12.2024 Categorie: Economie
Chişinău, 5 dec. /MOLDPRES/. Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED) împreună cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) au anunţat astăzi alţi 45 de beneficiari care au obținut granturi în valoare totală de 12,2 milioane de lei din partea Uniunii Europene și a Guvernului Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.
„Astăzi au fost desemnați 45 de beneficiari de granturi, însumând peste 12 milioane de lei. Fiecare leu investit în crearea și dezvoltarea unei afaceri este o investiție directă în viitorul acestei țări. O afacere care crește aici, acasă, devine un pilon al dezvoltării locale – creează locuri de muncă, oferă salarii competitive și contribuie la bunăstarea comunității. În același timp, investind în antreprenori, investim în parcursul nostru european, căci oamenii de afaceri sunt cei care transformă ideile inovatoare în realitate. Pentru a construi o economie prosperă, este esențial ca antreprenorii să beneficieze de condiții favorabile pentru dezvoltare. Înregistrăm succese prin reformele pe care le-am implementat până acum în susţinerea mediului de afaceri, pe care îl dorim puternic, prosper şi competitiv. Am eliminat impedimente birocratice, am oferit acces la finanțare, am digitalizat numeroase servicii publice pentru antreprenori, am deschis noi piețe de desfacere. Peste 75 la sută din antreprenori susţin cursul european al Republicii Moldova şi ne angajăm să vă sprijinim în continuare. Felicitări pentru realizările de până acum și pentru contribuția valoroasă la parcursul european al Republicii Moldova", a declarat la evenimentul de anunţare a beneficiarilor vicepremierul Dumitru Alaiba, şeful MDED.
La rândul său, Adam Grodzicki, şef-adjunct al secției Cooperare la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, a subliniat că sprijinul pentru antreprenoriat și dezvoltarea sustenabilă a IMM-urilor este prioritar în parteneriatul UE cu Republica Moldova. „Suntem bucuroși să constatăm sporirea constantă a numărului de solicitări de finanțare de calitate pentru programele naționale destinate IMM-urilor susținute de UE și creșterea numărului de întreprinderi care beneficiază de aceste programe. UE va continua să susțină IMM-urile, care constituie o forță motrice esențială pentru o economie mai puternică a Republicii Moldova. Grație noului Plan de creștere economică pentru Republica Moldova, până în 2027 vor fi create peste 5.000 de afaceri noi, inclusiv întreprinderi familiale mici, iar alte 25.000 de întreprinderi existente vor beneficia de suport”, a declarat Adam Grodzicki.
Potrivit lui Vadim Codreanu, directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, sprijinul consistent din partea Uniunii Europene și al Guvernului Republicii Moldova permite antreprenorilor noștri accesul la resurse financiare esențiale pentru modernizarea proceselor, adoptarea de tehnologii inovative și extinderea capacităților de producție. "Aceste investiții sunt fundamentale pentru creșterea competitivității pe piața internă și, totodată, pentru integrarea afacerilor locale în lanțurile valorice regionale și internaționale. Suntem recunoscători pentru sprijinul considerabil oferit de Uniunea Europeană și de Guvernul Republicii Moldova. Aceste fonduri vor face o diferență semnificativă pentru antreprenorii noștri, facilitând modernizarea și expansiunea afacerilor lor”, a relevat şeful ODA.
De la începutul anului, ODA a facilitat accesul la granturi pentru mai mult de 500 de companii, cu o valoare totală de peste 205 de milioane de lei. Din această sumă, aproape 147,3 de milioane de lei au fost asigurate din bugetul de stat, iar 42,5 de milioane de lei au fost oferite de Uniunea Europeană prin proiectul „UE pentru IMM-uri”.
Totodată, Banca Mondială, prin Programul de Creștere a Competitivității la Export și Internaționalizare a IMM, a sprijinit suplimentar 18 companii cu fonduri de 6,3 milioane de lei, contribuind astfel la consolidarea capacității de export. Prin Programul de Susținere a Inovațiilor Digitale și Startup-urilor Tehnologice au fost finanțate 20 de companii cu granturi în valoare totală de 8,5 milioane de lei, grație sprijinului Ukraine-Moldova American Enterprise Fund și Proiectului „Tehnologiile Viitorului”, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.
În același timp, apelurile pentru alte cinci programe rămân deschise. Acestea sunt Programul Start pentru tineri, Programul de ecologizare a IMM, Programul de creștere a competitivității și internaționalizare a IMM, Programul de sprijin al IMM în domeniul turismului și Programul de sprijin al micilor producători.