Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională a anunțat un nou program de granturi pentru exportatorii agricoli
09:19 | 06.12.2024 Categorie: Economie
Chişinău, 6 dec. /MOLDPRES/. Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) a anunțat un nou program de granturi în valoare de 3,5 milioane de lei pentru exportatorii de struguri, fructe, legume și miere, oferite prin intermediul Proiectului USAID Competitivitatea și Reziliența Rurală în Moldova. Dosarele de aplicare vor fi expediate până la data de 31 ianuarie 2025, transmite MOLDPRES.
„Ieri, 5 decembrie, în cadrul Conferinței Businessul Fructelor în Republica Moldova, ne-am bucurat să îi revedem pe partenerii noștri din sectorul agricol. Parteneriatele noastre contribuie la sporirea rezilienței și competitivității sectorului, extinderea geografiei exporturilor și creșterea economică a Republicii Moldova. În continuarea acestor eforturi comune, şefa interimară a Misiunii USAID Moldova, Zeinah Salahi, a anunțat un nou program de granturi în valoare de 3,5 milioane de lei pentru exportatorii de struguri, fructe, legume și miere”, explică sursa citată.
Programul de sprijin are drept scop sporirea potențialului de export al produselor agricole de înaltă valoare și asigurarea unei creșteri durabile prin sinergii de-a lungul lanțului de aprovizionare.
Activitățile potențiale din cadrul acestui apel de granturi pot include, dar nu se limitează la: investiții în echipamente de control al calității, modernizare post-recoltare, automatizare și digitalizare; investiții în îmbunătățirea proceselor de producție pentru îmbunătățirea calității produsului final; investiții în dezvoltarea competențelor, marketing și produse noi.
Dosarele de aplicare vor fi expediate până la data de 31 ianuarie 2025, ora 17:00.
Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova (2022 – 2027) este un proiect al USAID cu valoare de cca 50 de milioane de dolari, care își propune să contribuie la restabilirea durabilă și complexă a țării. Proiectul susține agricultura cu valoare adăugată, care include sectoarele horticol, apicol și agricultura ecologică; industria vitivinicolă și sectorul turismului, contribuind la sporirea competitivității acestor sectoare în țară și peste hotare, la crearea de noi locuri de muncă și reducerea exodului forței de muncă din Moldova. Pentru a dezvolta modele sustenabile cu efect demonstrativ, proiectul va lansa un Fond de granturi în valoare de 13 milioane de dolari.