ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Cristina Gherasimov: „R. Moldova se îndreaptă cu pași fermi către lansarea oficială a negocierilor de aderare la UE”

15:05 | 07.06.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 7 iun. /MOLDPRES/. Republica Moldova se îndreaptă cu pași fermi către lansarea oficială a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută astăzi de viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, după ce Comisia Europeană a anunțat că Republica Moldova și Ucraina sunt pregătite să înceapă negocierile de aderare la UE, informează MOLDPRES.

„Astăzi, în raportul Comisiei Europene către Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă UE – principalul grup de pregătire a Consiliului, Republica Moldova a fost evaluată ca îndeplinind și ultimele trei recomandări ale Comisiei Europene. Următorul pas îl reprezintă adoptarea, de către statele membre ale UE, a cadrului de negociere și convocarea primei Conferințe Interguvernamentale”, a subliniat Cristina Gherasimov.

De asemenea, oficialul a mulțumit statelor „care au transmis, ieri, președinției belgiene a Consiliului o scrisoare comună în susținerea organizării primei Conferințe Interguvernamentale până la sfârșitul lunii iunie - Estonia, Finlanda, Germania, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia și Suedia”.

Comisia Europeană le-a transmis astăzi ambasadorilor UE că Republica Moldova și Ucraina au îndeplinit condițiile pentru a începe negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană.

În decembrie 2023, Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare a Republica Moldova la UE, iar pe 13 martie curent, Comisia Europeană a transmis spre examinare Consiliului European proiectul cadrului de negociere cu Republica Moldova.

img24004282

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!