ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ambasadorul României la Chișinău și-a exprimat votul în alegerile europarlamentare: „Am votat pentru o Românie puternică într-o Europă cu pace și prosperitate, și pentru viitorul european al R. Moldova”

11:05 | 09.06.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 9 iun. /MOLDPRES/. Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, și-a exprimat astăzi dreptul la vot în cadrul alegerilor europarlamentare, desfășurate în perioada 6-9 iunie curent, transmite MOLDPRES.

Oficialul a subliniat că a votat la una din secțiile deschise la Chișinău.

„Am votat la Chișinău pentru o Românie puternică într-o Europă cu pace și prosperitate, și pentru viitorul european al Republicii Moldova”, a specificat Cristian-Leon Țurcanu.

Pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie curent, în Republica Moldova sunt organizate 52 de secții de votare pentru cetățenii români care doresc să își exercite dreptul la vot. Din numărul total de secții, 28 sunt deschise în zona centru, 17 - în zona nord și 7 în sudul țării.

Potrivit Ambasadei României în Republica Moldova, în municipiul Chișinău, alegătorii vor putea vota la una din cele 13 secții de votare deschise. „La sediul Ambasadei României sau la sediul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, nu vor fi organizate secții de votare. Cele mai apropiate secții de aceste locații fiind la Liceul „Gheorghe Asachi” - 3 secții de votare, Liceul „Spiru Haret” - 3 secții de votare, Universitatea de Stat din Moldova - 2 secții de votare și la Teatrul „Satiricus” -1 secție de votare”, a precizat Ambasada României la Chișinău.

Astfel, cetățenii români cu drept de vot care domiciliază, au reședința sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secție organizată în străinătate, pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării. Este vorba de: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic; pașaportul simplu temporar; pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic; în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

„La alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024 nu este permisă votarea cu titlul de călătorie. Totodată, pentru a putea vota, actul de identitate trebuie să se afle în termenul de valabilitate, nefiind posibilă votarea cu un document expirat”, a anunțat Ambasada României la Chișinău.

Votarea a început la ora 07:00 și se va încheia la ora 22:00, ora locală. Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot, pot să exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23:59, ora locală, în condițiile legii.

Harta interactivă a secțiilor de votare poate fi consultată aici - https://gis.registrulelectoral.ro/DrumLaSectieEuroparlamentare/

Alegerile europarlamentare au loc în perioada 6-9 iunie curent. În total, urmează a fi aleși 720 de europarlamentari. Scrutinul este desfășurat la fiecare cinci ani. La alegerile europarlamentare din 2019, în Republica Moldova au fost deschise 36 de secții de votare.

img24004307

img24004307

img24004307

img24004307

img24004307

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!