ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE oferă sprijin Armatei Naționale. Ministrul Anatolie Nosatîi: „Un ajutor semnificativ pentru consolidarea capacității de apărare”

17:25 | 12.06.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 12 iun. /MOLDPRES/. Uniunea Europeană a oferit astăzi Armatei Naționale 16 ambulanțe și dispozitive pentru consolidarea capacităților de distrugere a explozibilului. Sprijinul este oferit pentru sporirea capacității naționale de apărare, informează MOLDPRES.

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a subliniat că ajutorul reprezintă o parte din asistența oferită prin intermediul Platformei pentru Pace. Oficialul a remarcat că „în contextul actual de securitate regională, Republica Moldova are nevoie mai mult ca oricând de ajutor pentru a spori reziliența națională față de amenințările hibride și pentru a asigura pacea și stabilitatea cetățenilor”.

„Bunurile contribuie la modernizarea și dezvoltarea capabilităților de geniu și medicale ale instituțiilor noastre. Acestea reprezintă un sprijin consistent oferit de UE pentru consolidarea capacităților naționale de apărare. UE este alături de R. Moldova în realizarea eforturilor de menținere a păcii, obiectivelor de fortificare a rezilienței naționale și modernizarea sectorului de apărare. Suportul reprezintă o dovadă elocventă a receptivității UE la solicitările noastre și un ajutor semnificativ pentru a fi capabili să ne consolidăm capacitatea de apărare și să ne îndeplinim misiunile constituționale. Echipamentele oferite sunt utilizate de specialiștii din subdiviziunile medicale și de geniu ale armatei naționale. Toate investițiile în apărare sunt pentru a asigura pacea și liniștea în țara noastră. În aprilie curent, Consiliul UE a aprobat o nouă asistență în valoare 41 mil de euro, care vor permite procurarea echipamentelor non-letale din domeniu geniu, logistic, comunicații, apărare cibernetică, apărare aeriană și transport militar. Proiectele ce urmează a fi implementate pe parcursul următorilor ani denotă că țara noastră vede UE ca un partener puternic și credibil, care ne ajută în obiectivul nostru de a susține stabilitatea în țară și în regiune”, a spus Anatolie Nosatîi.

La rândul său, șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Ambasadorul Jānis Mažeiks, a specificat că până în prezint UE a adoptat măsuri de sprijin pentru forțele armate în valoare 137 mil de euro.

„Alte bunuri vor sosi în decurs anului și în anul următor. Vom oferi suport pentru logistică, mobilitate, comandă și control, apărare cibernetică, comunicații tactice, supraveghere aeriană și electronică. Reziliența Republicii Moldova este și reziliența noastră”, a afirmat oficialul.

Platforma de suport „Instrumentul european pentru pace” a fost lansată în anul 2021.Tot atunci, a fost aprobată prima tranșă de ajutor pentru sistemul de apărare a Republicii Moldova, în sumă de 7 mil de euro, în aproape 3 ani, suportul a ajuns la 87 mil de euro.

img24004398

img24004398

img24004398

img24004398

img24004398

img24004398

img24004398

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!